Losser breien?

Losser breien is niet altijd makkelijk als je een "vaste hand van breien" hebt. Je natuurlijke manier van breien is over het algemeen het prettigst. Maar soms is het toch prettiger om wat losser te breien. Bijvoorbeeld als je snel verkrampt omdat alles zo strak over je breipennen schuift of het insteken moeite kost.
Met een simpel trucje kun je eenvoudig leren wat losser te breien. En dat geldt ook andersom. Als je bijvoorbeeld wat aan de losse kant breit maar graag iets strakker zou willen breien.

Brei je vast of strak? Probeer dan eens wat verder op de naald te breien in plaats van op de naaldpunten. Met andere woorden, steek je naald dieper in de steek en bij het doorhalen laat je de steek verder op je rechter naald glijden voordat je de steek van de linker naald af laat glijden.

Brei je los en wil je graag wat strakker, doe dan precies het tegenovergestelde. Brei dus niet te ver op je naald maar meer op de naaldpunten.

Dit heeft overigens niets te maken met de stekenverhouding die je nodig hebt voor een patroon. Kijk daarvoor bij  "Waarom een proeflapje?"