Kleurverloop, print of degradeé?

Ombré, zelfstrepend, multicolor, gradient, degradé, melange, print. Wat betekenen al die benamingen voor een bolletje garen waarin verschillende kleuren elkaar afwisselen nou eigenlijk en hoe komt het er dan uit te zien? 

Garens met kleurverloop

De meest populaire meerkleurige garens. Zonder al teveel moeite krijg je een mooi samenspel van kleuren die goed bij elkaar passen. We kennen hierin een aantal verschillende soorten.

Zelfstrepende garens

De term zelfstrepend garen wordt vaak als verzamelnaam gebruikt voor verschillende garens met een kleurverloop. Wat wij een echt zelfstrepend garen noemen komt het meest voor in sokkengarens. Bij een zelfstrepend garen wordt het resultaat een afgebakende streep, er is dus geen vloeiende overgang. 

Ombré

Ombré betekent niets anders dan een kleurverloop dat zichzelf herhaalt. De kleuren vloeien hierbij zacht in elkaar over.

Een goed voorbeeld hiervan is natuurlijk de Reggae Ombré van Schoppel Wolle.

Schoppel Wolle Reggae Ombre 

Gradient

Gradient is een variant op ombré waarbij het kleurverloop nog langzamer gaat en de overgangen tussen de kleuren nog vloeiender verlopen. De Lace Ball van Schoppel Wolle is hiervan een bekend voorbeeld.

Schoppel Wolle Lace Ball 100

Degradé

Degrade wil zeggen dat het een aflopend kleurverloop geeft . Met andere woorden, als je een roze garen hebt in een degradé variant dan verloopt de kleur van bijvoorbeeld donker roze naar licht roze en weer terug. het garen heeft dus één kleurtint in verschillende kleurtonen.

Onregelmatig kleurverloop

Onregelmatige kleurverlopen komen in vele varianten voor en zijn erg populair omdat het eindresultaat net iets spannender is dan bij regelmatige kleurverlopen. 

Gemeleerde garens

Gemeleerd betekent volgens de Dikke van Dale gemengd. En dat kan met bolletjes wol een heleboel betekenen. Het is daarom ook lastig daar een goede definitie van te geven. Hieronder staat daarom wat wij met deze termen bedoelen.

Gemeleerde garens zijn er in verschillende gradaties. Hoe meer gemeleerd, hoe meer verschillen er tussen de garens zitten. 

Melange of heel licht gemeleerd

Melange is eigenlijk geen kleurverloop maar geeft meer een levendig of licht gemêleerd resultaat. Deze garens worden ook wel eens semi-solid genoemd. Voor projecten met veel grote vlakken tricotsteek gebruiken wij vaak een heel licht gemeleerd garen zodat het breiwerk er natuurlijker uitziet. Voorbeelden genoeg, maar onze favorieten zijn onder andere de Malabrigo Lace en de IJslandse wol Lettlopi en Alafoss Lopi.

Malabrigo Lace IJslandse wol 

Licht gemeleerde garens

Er zijn verschillende soorten die zo benoemd worden, maar onderling nogal verschillen. De ouderwetse sokkengarens, de noorse sokken, worden soms gemeleerd genoemd. Wij noemen dat twee of driekleurig getwijnd garen. Ook veel kleuren van de Malabrigo Sock worden gemeleerd genoemd. In een groot deel van de collectie van de Malabrigo Sock worden 2 of 3 kleuren of kleurvariaties die dicht bij elkaar liggen bij elkaar gebruikt voor een mooi subtiel effect. 

Malabrigo Sock

Print

Een print garen heeft een ultra kort kleurverloop. Je krijgt hiervan geen strepen maar het geeft een samenhang van de verschillende kleuren waarbij één kleur van een afstand de boventoon voert. Kom je echter dichterbij dan zie je ook de afzonderlijke kleuren. Uiteraard zijn hierbij heel veel verschillende motieven denkbaar.

Cotone Print

Multicolor

Multicolor is een verzamelnaam voor meerkleurig garen. Het zegt verder niets over het eindresultaat.