Katoen

Wat is katoen en waar komt het vandaan?

Katoen is een plantaardige vezel en komt van de pluizen van de katoenplant. De meeste katoen komt van katoenplanten uit Centraal Amerika (ca. 90% van de wereldproductie). Katoen is een zeer waardevol gewas, omdat slechts ongeveer 10% van het ruwe gewicht bij de verwerking verloren gaat. Bekijk je de vezel onder de microscoop, dan ziet het eruit als een vlakke band met kurkentrekkerachtige draaiingen.
Deze wrongen, een typisch kenmerk van katoen, veranderen vaak de draairichting.
Bij het spinnen blijven de vezels ondanks het gladde vezeloppervlak goed aan elkaar vastzitten, omdat de wrongen daarbij als scharnieren in elkaar passen.

katoenplanten

Wat zijn de eigenschappen van katoen?

Katoen is huidvriendelijk, ademend en heeft een goede vochtopname waardoor het nooit broeierig aanvoelt. Katoen kan ca. 20% van zijn droge gewicht aan vocht opnemen zonder vochtig aan te voelen. Katoen staat vocht ook weer snel af. Dit is een voordeel bij het drogen van katoen.

Katoen is heeft net als alle andere plantaardige vezels weinig elasticiteit. De geringe veerkracht van katoen is er de oorzaak van dat katoenen weefsels minder vormvast zijn.

Katoen is makkelijk wasbaar, kleurecht, sterk en slijtvast.

Katoen is een duurzame vezel. Het is een natuurlijk hernieuwbare grondstof.

Verschillende soorten voor verschillende projecten.

Gemerceriseerde katoen

Dit behandelde katoen wordt het meest gebruikt om mee te haken. Katoen is van zichzelf dof, gemerceriseerde katoen is gladder, glanzend en sterker, gemaakt door behandeling met sterk alkalische zuur/soda-oplossingen. Omdat het tijdens het veredelingsproces al gekrompen, krimpt het minder en splijt de draad het minder snel.

Gekamde katoen

Bij gekamd katoen worden de garens gekamd vóór het spinnen waardoor het garen zachter en soepeler wordt en er minder onzuiverheden voorkomen. Dit zorgt er ook voor dat na het vele wassen geen pluisjes ontstaan. Door dit proces worden 10 tot 15% van de vezels verwijderd. De kortste eerst, want hoe langer de katoengarens, hoe beter de kwaliteit.

Mako Katoen

Mako katoen is afkomstig uit Noord Egypte en heeft een vezellengte van 30 tot 34mm waardoor het een hogere elasticiteit en vormvastheid heeft dan gemiddelde katoensoorten. Hierdoor behoort Mako katoen tot de hoogste katoenkwaliteit en wordt het veel gebruikt voor gebreide of gehaakte kledingstukken.

Voor een uitgebreide beschrijving van toevoegingen aan katoen, bekijk de pagina katoen met toevoegingen