Categorieën

Nieuws en informatie

Katoen met toevoegingen

In het voorjaar en zomer wordt er veel met katoen gehaakt en gebreid. Katoen draagt lekker en ademt goed. Veel mensen dragen daarom in de zomer graag 100% katoenen kleding. Toch breit niet iedereen graag met katoen omdat het, in vergelijking met wol, minder rekbaar is, minder vormvast en iets zwaarder is.

Verschillende fabrikanten, en met name Lana Grossa, produceren daarom garens die voor het grootste deel uit katoen bestaan, maar waarbij verschillende kunstmatige vezels toegevoegd worden om de eigenschappen van het garen positief te beïnvloeden. 

Polyamide voor vormvastheid

In verschillende zomergarens wordt er polyamide, ofwel nylon, gebruikt om het brei of haakwerk vormvaster te maken. 

De 365 serie van Lana Grossa is een mooi voorbeeld, waarbij Lana Grossa er in geslaagd is een vormvaste katoen(mix) met een bijzonder laag gewicht en lange looplengte te maken. 

365-serie van Lana Grossa

De 365-serie is een zogenaamd kettinggaren met als basis katoen en polyamide. De 365 Yak en 365 Cashmere hebben daarnaast toevoegingen van cashmere of yakwol. Deze toevoegingen zijn voornamelijk gedaan om het draagcomfort nog verder te verhogen.

De polyamide in deze garens zorgt ervoor dat het brei of haakwerk goed in model blijft. Doordat deze garens kettinggarens zijn, hebben ze een lange looplengte en draagt het lekker licht.

Elite/Elastan voor elasticiteit

Omdat traditionele katoenen garens wat stug zijn om mee te werken, wordt er vaak elité of elastan toegevoegd om ze elastischer te maken. Enkele voorbeelden zijn de Lana Grossa Elastico, en de Summer Lace van Lana Grossa

Lana Grossa Summer Lace Lana Grossa Elastico Print 

Deze garens zijn veel elastischer dan gewone katoen en breien daardoor netjes en regelmatig op. Bijkomend voordeel is ook dat ze beter in vorm blijven dan standaard katoenen garens.

Katoen in combinatie met acryl

In veel zomergarens wordt een combinatie van katoen en acryl gebruikt. Dit kan om meerdere redenen gedaan zijn. Waar in verschillende wol-acrylmixen vaak acryl wordt toegevoegd om de prijs te drukken, gebeurt dan bij katoen minder omdat katoen een goedkopere grondstof is dan wol. 

Acryl voor zachtheid

Acrylvezels zijn er in verschillende kwaliteiten. Een goede kwaliteit acryl kan net zo zacht aanvoelen als een zachte wolsoort. In veel zomergarens wordt om die reden acryl gebruikt. Een mooi voorbeeld is de Phil Cabotine van Phildar. de Phil Cabotine is de vervanger van de Cabotine en bevat iets meer acryl dan de oude Cabotine en is daardoor net wat zachter. Een ander voorbeeld, ook van Phildar is de Aviso.

Phildar Cabotine Phildar Aviso

Acryl voor vormvastheid

Katoen-acrylmixen zijn in het algemeen ook vormvaster dan de 100% katoenen garens.