Handgeverfd of?
Er zijn verschillende benamingen voor de verschillende technieken om garens met de hand te verven.
In het Nederlands kennen we eigenlijk alleen de overkoepelende term handgeverfd. In het Engels zijn er meerdere benamingen voor de verschillende technieken. Omdat er geen goede Nederlandse alternatieven zijn, worden daarom ook in Nederland vaak de Engelse termen gebruikt.
Hand Dyed
Hand dyed komt het beste overeen met de Nederlandse term "handgeverfd". Dit zijn alle garens waarbij het verven van de garens handmatig wordt gedaan.
Hand Painted
Hand Painted is een techniek binnen de categorie handgeverfd. Hierbij wordt de streng plat neergelegd op een stuk plastic waarna de verfstof rechtstreeks op het garen aangebracht wordt. Dit kan in één kleur zijn maar ook in meerdere kleuren waardoor er veel verschillende effecten bereikt kunnen worden.
Kettle Dying
Ook bij Kettle dying wordt het garen met de hand, vaak op de streng geverfd. Hierbij worden strengen in water in een platte schaal/ pan gelegd en wordt de verfstof in delen toegevoegd. Het garen kan met één kleur of meerdere kleuren geverfd worden. De verfstof blijft hierbij op de plaats waar het over het garen is gedaan, er wordt dus niet "geroerd". Een mooi voorbeeld van een Kettle dyed garen is de Malabrigo Sock. Je ziet hierbij duidelijk de verschillende kleuren maar er zijn ook strengen waarbij er verschillende kleurtinten van de zelfde kleur gebruikt zijn.
Dip Dying
Dip Dying is een andere techniek binnen de handgeverfde garens.
Het garen wordt geverfd door gedeelten van de streng in een pot verf die op een warmtebron staat, te "dippen". Het garen neemt langzaam de kleurstof op en vervolgens wordt een ander stuk van de streng in een andere kleur gedipt.
Waar moet ik op letten bij handgeverfde garens?
Als je een met de hand geverfd garen koopt, met name wanneer het op de streng geverfd is, dan is elke streng uniek. Ook als het van dezelfde partij of van hetzelfde verfbad komt. Als je dit garen streng voor streng verwerkt tot een project kan het voorkomen dat de samensmelting van kleuren of tinten per streng iets verschilt.
Veel fabrikanten raden daarom aan de verschillende strengen dan ook tegelijkertijd verwerken. Je neemt dan bijvoorbeeld twee strengen waarvan je steeds een heen en teruggaande toer van de ene streng breit of haakt en de volgende heen en teruggaande toer brei of haak je dan van de andere streng. Op deze manier voorkom je grote zichtbare verschillen en wordt je project één mooi geheel.
Dit werkt echter niet bij alle handgeverfde garens goed. Garens met een langzaam kleurverloop of zelfstrepende garens kun je het beste gewoon bol voor bol opbreien of haken. Het om en om breien van de verschillende strengen verstoort hierbij namelijk het gewenste patroon.