Zijde

Zijde is een natuurlijke eiwitsubstantie. Scheikundig gezien lijkt zijde sterk op wol, maar de zijdedraad is veel fijner en gladder. Wol en zijde bestaan hoofdzakelijk uit eiwitten, maar in tegenstelling tot wol is zijdegaren glad en heeft het geen geschubde structuur, waardoor het diep glanst. De zijdedraad is het fijnste van alle natuurlijke vezels.

De meeste zijde wordt gewonnen uit de cocons van de zijderups maar er zijn ook spinnen die zijde produceren maar deze wordt echter maar weinig gebruikt ( te weinig voor productie).

Zijderupsen

Eigenschappen

Zijde behoort tot de sterkste dierlijke vezels

De vochtregulatie van zijde is erg hoog, 30% hoger dan bij katoen

Zijde is warmte regulerend

Zijde heeft van nature een bijzondere glans

Zijde heeft een lage lichtechtheid, het verbleekt daardoor snel.

Soorten zijde

Moerbeizijde

Moerbeizijde is de meest bekende zijdesoort en wordt kwalitatief gezien als meest hoogwaardige zijdesoort. De zijde wordt gewonnen via de cocons van de zijderups die zich uitsluitend voedt met de bladeren van de moerbeiboom. In het proces van transformatie tot vlinder spint de rups een cocon van door hemzelf afgescheiden zeer dunne draden en lijm.

Enkele dagen nadat de rups zijn cocon heeft gesponnen, wordt de rups met behulp van stom gedood. Dan wordt de cocon in heet water gelegd, waarna de lange zijdedraad afgewikkeld kan worden. Voordat de zijde wordt geweven, wordt verder eerst de lijmstof uit de zijde gekookt. Dit proces wordt ontbasten genoemd. Het gewicht van de zijde neemt hierdoor sterk af. Uiteindelijk is de verkregen zijdedraad klaar voor verdere verwerking.

Bourettezijde

Bourettezijde wordt gemaakt van de korte zijden vezels die overblijven na het kammen en kaarden. Bourette heeft een typisch noppige structuur en glanst niet zoals de meeste andere zijden materialen. Het lijkt sterk op katoen, maar voelt wel aan als zijde. Bourette wordt ook wel China Noil Silk of Indian Noil Silk genoemd. Bourette wordt gemaakt van de laatste restjes zijde van de cocon waaruit de zijdevlinder is geboren. Een 100% diervriendelijke zijde dus. Uit de vezels worden draden gesponnen die gekenmerkt worden door kleine onregelmatigheden. Het garen heeft vaak een wat matte (gebroken) kleur en heeft een stoere look. Deze zijde neemt veel verf 'onderhuids' op.

Tussahzijde/wilde Zijde

Wilde zijde komt , aders dan de naam doet vermoeden niet van rupsen die in het wild leven maar net als bij de rupsen van de Moerbeizijde van zijderupsen die door de mens gehouden worden. Tussah zijde heeft van nature een creme achtige kleur. Dit komt omdat de rups allelei blaadjes eet en niet alleen moerbei blaadjes . Het is minder glanzend en minder glad dan moerbeizijde

Slechts 10% van de totale zijdeproductie bestaat uit wilde zijde. De kleur komt door het voedsel wat de rupsen eten. Tussahzijde is een diervriendelijke zijde omdat de rups is verpopt en is uitgekomen als zijdevlinder uit de cocon. De rupsen worden dus niet gedood. De zijden draden van de uitgekomen cocons worden uit elkaar gehaald, afgehaspeld en verder verwerkt. Tussahzijde is een wat stuggere zijdesoort doordat de zijde niet ontdaan is van de zijdelijm (sericine), het proces wat ontbasten wordt genoemd.

Hoe was ik mijn zijden project?

Volg altijd de instructie zoals op de wikkel van het garen stat aangegeven. Je wast zijde het best op de hand in lauw water. Gebruik altijd een vloeibaar wol/zijde wasmiddel. Laat je zijde niet weken in het water en gebruik geen wasverzachter om te voorkomen dat je de fijne structuur van zijde beschadigd.

Naspoelen doe je het best in water van dezelfde temperatuur. Knijp je kledingstuk uit, niet wringen! Rol het vervolgens op in een dikke handdoek en druk zo het resterende vocht eruit. Laat je project liggend (afhankelijk van wat je gemaakt hebt, in vorm gelegd of opgespannen) drogen. Vermijd direct zonlicht.


Zijde wordt vaak in combinatie met andere materialen in garens verwerkt. Het draagcomfort wordt al met 20% zijde veraangenaamd.

Lana Grossa Silkhair

Lana Grossa Silkhair

Lana Grossa Silkhair is gemaakt van 70% mohair en 30% zijde. Dat moet wel heerlijk aanvoelen en er prachtig uitzien. Lana Grossa Silkhair is een mooi garen voor luchtige truitjes of zachte lacesjaals.