Wolwasmiddel of fijnwasmiddel?

Het wassen van wol is voor veel mensen altijd een beetje lastig. Maar waardoor gaat het soms mis en komt je wollen trui eruit als een mini-truitje?

Ten eerste is het belangrijk om te controleren of je wollen trui wel geschikt is voor de wasmachine. Hoewel veel wol op het wolwasprogramma gewassen kan worden, betekent dit niet dat er niets fout kan gaan. Het wassen van wol met andere kleding kan bijvoorbeeld problemen veroorzaken vanwege de verschillende structuren van de stoffen, wat wrijving veroorzaakt.

Wol wassen

Daarnaast is het essentieel om het juiste wasmiddel te gebruiken. Het gebruik van een gewoon fijnwasmiddel kan problemen veroorzaken. Verschillende soorten wasmiddelen hebben namelijk verschillende samenstellingen. Witwasmiddelen bevatten bijvoorbeeld bleekmiddel, terwijl bontwasmiddelen meer kleurbeschermers hebben. Wasmiddelen voor fijne was zijn milder en bevatten geen bleekmiddel maar een wolwasmiddel is speciaal ontworpen voor wol en heeft een andere samenstelling dan een fijnwasmiddel. Het schuimt meer, waardoor de kleding minder tegen elkaar wrijft en dus minder snel beschadigt. Bovendien is een wolwasmiddel pH-neutraal en bevat het geen enzymen, die de natuurlijke vezels van wol kunnen aantasten.

Gebruik daarom dus altijd een wolwasmiddel voor wol!