Motten en wol

Als je dol bent op wol dan heb je er meteen wat vrienden bij; motten!Kledingmot
Motten zijn namelijk ook dol op wol. Vooral op wollen items die lang weggeborgen worden want daar kunnen ze ongestoord hun gang gaan en jouw favoriete trui te grazen nemen. Het zijn trouwens niet de motten zelf die gaatjes in jouw mooie trui knagen, maar hun larven, die uit de eitjes komen die de motten in jouw trui hebben gelegd.
 

Een paar tips om te voorkomen dat onze mottenvrienden je wollen items ruïneren.

  • Was je wollen items voordat je ze opbergt. Motten houden namelijk van ongewassen wol. Een klein spettertje vuil dat je zelf niet eens kunt zien is voor een mot een waar feestmaal.
  • Berg je items op in een luchtdichte zak zodat motten niet bij je trui kunnen en eventuele larven geen zuurstof hebben en vanzelf dood gaan.
  • Haal je items af en toe uit de kast en hang ze in het zonlicht. Motten houden er niet van om gestoord te worden en zitten het liefst in het donker. Je kastdeuren en laden geregeld helemaal openzetten is ook een goed idee.
  • Maak je linnenkasten geregeld schoon, stofzuig hem uit en neem de binnenkant af met een sopje.
  • Toch een gaatje? Dat wordt repareren maar niet voordat je je trui ca 4 dagen in de vriezer hebt gelegd, om er zeker van te zijn dat er geen levende larven meer in je trui zitten. Doe dit ook voor de rest van je wollen items.