Garenhulp

Wat te doen als je een patroon hebt en je hebt geen idee welk garen je daarvoor kunt gebruiken?

Garenhulp infographic

Stekenproef

Vrijwel ieder patroon heeft een stekenproef. Vaak is dat in tricotsteek of ribbelsteek. In de infographic hierboven gaan we uit van 18 steken bij 24 naalden. Het aantal steken op 10cm is het belangrijkst. Met behulp van onze handige filters kom je heel snel bij de garens uit die geschikt zijn voor jouw project.

Wij adviseren te zoeken op niet meer dan 1 steek verschil met het patroon. Dit verschil is met een halve naald dunner of dikker op te vangen. Bekijk ook de infographic "Waarom een proeflapje?

Soms wordt de stekenproef in fantasiesteek of in een  ajourpatroon aangegeven in een patroon. Dat maakt het iets lastiger. Je kunt dan het beste de normale stekenverhouding (in tricotsteek) van het oorspronkelijke garen opzoeken en met die waarde gaan zoeken. Let er dan wel op dat je eenzelfde soort garen gebruikt. Mocht je dit wat ingewikkeld vinden, dan kunnen we je daar altijd mee helpen.

Naalddikte

Naast de het aantal steken kun je ook filteren op de gewenste pendikte. Sommige garens geven met een naald 4 al 18 steken op 10cm, andere met een naald 5-6. Dat is niet erg. De stekenverhouding bepaalt hoe groot of klein je project wordt. Als je bij dit voorbeeld een garen met 18 steken vindt voor naald 4, maak je eerste proeflapje dan ook met een naald 4, ook al zegt je patroon dat het op een naald 5 gebreid moet worden. 

Vergelijken

Na het instellen van de filters (je kunt er natuurlijk nog meer gebruiken om je selectie te verfijnen) kun je heel eenvoudig een aantal garens toevoegen aan de vergelijking en tot drie garens met elkaar vergelijken. Je ziet dan in één oogopslag de verschillen in prijs, wasbaarheid, materiaal, looplengte, milieuvriendelijkheid en meer.

Je kunt de vergelijking ook delen met je vrienden of diegene waar je iets voor wilt breien via Facebook, Pinterest of Twitter.

En niet vergeten een leuke kleur uit te zoeken!