Welk garen past bij mijn patroon?

Je hebt een mooi patroon maar nog geen garen dat erbij past. Hoe vind je dan het juiste garen?zoekfilters wol
 
Het begint dan met de stekenverhouding, dit is het aantal steken op 10 cm dat in het patroon vermeld staat. Bijvoorbeeld 20 st x 24t = 10x10cm.
Met de zoekfilters op onze website kun je de stekenverhouding precies opgeven. Je kunt ook een reeks opgeven waarbinnen de stekenverhouding moet passen, bijvoorbeeld 19 tot 21 steken.
Je krijgt dan alle garens te zien die binnen die stekenverhouding vallen. Het aantal toeren is wat minder belangrijk omdat je eenvoudig wat extra toeren kunt breien om extra lengte te creëren.

Hoeveel heb ik nodig?

Dan wil je natuurlijk ook nog weten aan hoeveel bollen je genoeg hebt. Daarvoor is de looplengte belangrijk. Als je oorspronkelijke garen evenveel meters op een bol van 50 gram heeft als het garen dat je met dezelfde stekenverhouding hebt uitgekozen, is er niets aan de hand en kun de hetzelfde aantal bollen aanhouden. Is de looplengte minder op het uitgekozen garen, dan heb je meer nodig. 
Dit reken je eenvoudig uit door het totaal aantal meters uit te rekenen van je oorspronkelijke patroon, bijvoorbeeld 6 bollen van 140 meter = 840 meter. Stel nou dat het garen van jouw keuze maar 100 meter op een bol van hetzelfde gewicht heeft. Deel dan het totaal (840) door de meters van 1 bol (100) = 8,4. Je zou dan dus 8,4 bollen nodig hebben. Dit rond je af naar 9 bollen en daaraan heb je dan genoeg.
Het kan dus ook voorkomen dat je minder bollen nodig hebt dan in het oorspronkelijke patroon staat.
Op de afbeelding hieronder zie je hoe het werkt als je een mobiel apparaat zoals een telefoon of een tablet gebruikt. Je klikt dan op het trechtertje waardoor het menu met zoekfilters opent.
zoekfilters mobiel