Was en block je proeflapje!

Natuurlijk maak jij altijd braaf een proeflapje in de steek die het patroon van je vraagt. Daarom krijgt je project ook de maat die je bedoelde!
Toch kan het voorkomen dat je trui of vest in eerste instantie perfect zat en na het wassen opeens toch nét even wat strakker of juist losser is gaan zitten. Over het algemeen ligt dit niet aan jouw waskunsten maar aan de eigenschappen van je garen.
Was en block je proeflapje
 
Een sterk overtwijnd wollen garen kan namelijk na het wassen opeens veel minder onder spanning staan dan voor het wassen. Na het wassen zijn de vezels namelijk tot rust gekomen waardoor alles veel platter komt te liggen en daardoor ook losser is geworden (vergelijk het met warmwaterkrullen die in de regen uitzakken). Ook de gebruikte steek is hier debet aan. Bij bijvoorbeeld een tricotsteek zal het verschil tussen gewassen en niet gewassen minder groot zijn dan bijvoorbeeld een all-over kabelpatroon dat van zichzelf al onder spanning staat.
 
Als we kijken naar katoen die bijvoorbeeld op 40 graden in de wasmachine gewassen mag worden, dan kan het zomaar zijn dat deze toch iets zal krimpen. Katoen kan gemiddeld tussen de 5% tot soms wel 20% krimpen, afhankelijk van de temperatuur. Veel katoen is voorgekrompen maar dat is niet altijd het geval.
Wil je dus zeker zijn, was en block je proeflapje dan zoals je ook je project zou wassen, dan voorkom je een hoop teleurstellingen!