Welke pendikte gebruik ik?

De aanbevolen pendikte waarmee je een garen breit staat altijd op het etiket van het garen. Maar welke pendikte gebruik je als je met twee of meer draden wilt breien?

Er zijn op internet verschillende vuistregels te vinden, maar ze zijn niet altijd geldig voor iedere naalddikte. 

De twee bekendste zijn:

  1. De pendikte maal 2 - 1. Dus als je een enkele draad op naald 3 breit, brei je een dubbele draad op 3 x 2 = naald 6. Naald 6-1 = Naald 5
  2. Tel 1,5 bij de oorspronkelijke naalddikte op. Dus 3 + 1,5 = naald 4,5.​

Beide zijn niet zo betrouwbaar. Zo zou je volgens de eerste met twee draden Lett Lopi op naald 8 moeten breien. (2 x 4,5 = 9. 9 -1 = 8) Dat is veel te dik. Twee draden Lett Lopi komen overeen met een draad Alafoss Lopi en die wordt gebreid op een 5,5-6,5. En daar zou je twee draden Lett Lopi ook op breien.

  Dubbele draad

De tweede werkt niet goed voor dikkere garens. Twee draden van een garen voor naald 10 zou je de dan op pennen 12 moeten doen. Dat is vaak te klein.

Wij wilden weten hoe het nu echt zit en hebben het onderzocht.

Het blijkt dat je voor 2, maar ook meerdere draden een redelijk eenvoudige formule kunt gebruiken:

De Dol-op-Wol Dubbele Draad Formule

Neem de wortel uit het aantal draden en vermenigvuldig dat met de aanbevolen pendikte voor een enkele draad. 

rekenvoorbeeld

Deze formule geldt voor normale klassieke garens. Voor pluizige, fantasie, bouclé, lace of andere bijzondere garens is geen enkele formule algemeen bruikbaar. Neem voor normale garens deze formule als uitgangspunt en brei ook altijd eerst een proeflapje.

Voor de (iets) wiskundigen onder ons een vereenvoudigde uitleg:

De aanbevolen naalddikte is afhankelijk van de dikte van de draad. Als je twee draden gebruikt, verdubbel je het volume van de draad, en dus niet de dikte. Het volume is een kwadratische functie van de dikte en daarom neem je de wortel om de dikte en de aanbevolen pendikte voor twee draden te berekenen. Dit geldt ook voor 3 of meer draden.

Wat betekent dit nou concreet:

  • 1 draad   brei je ongeveer met 1,00 x de aanbevolen pendikte
  • 2 draden                          met 1,41 x de aanbevolen pendikte
  • 3 draden                          met 1,73 x de aanbevolen pendikte
  • 4 draden                          met 2,00 x de aanbevolen pendikte
Als je een wat lossere breier bent, rond je af naar beneden, brei je wat vaster, dan rond je af naar boven. Je rondt af op de dichtsbijzijnde naalddikte. En brei ook altijd een proeflapje. Onze formule kan wel een naald 7 als uitkomst hebben, maar als jij 6,5 mooier vindt, dan moet je dat zeker doen!
Als je hier vragen over hebt of als je hier meer advies over wilt, neem dan contact op met onze klantenservice.