Linnen

Linnen wordt gemaakt van Vlas, een gewas dat al heel lang verbouwd wordt.

vlas

De vlasplant wordt met wortel en al uit de grond getrokken om een zo lang mogelijke vezel te behouden. Vroeger gebeurde dit met de hand en werd het vlas in schoven gezet. Dit gaf het typische beeld van de "vlaskapelletjes": kleine bosjes drogend vlas. Tegenwoordig gebeurt het trekken meestal machinaal en wordt het vlas plat op de grond gelegd, een bewerking die in het vakjargon slijten wordt genoemd. Gedurende deze mechanische processen worden de vezels gescheiden van het stro. Korte vezels (de touwvezels of lokken) worden gebruikt voor het spinnen van touw en grove garens; de fijne, lange vezels (het lint) leveren uiteindelijk het fijnste linnengaren op.

Eigenschappen

Linnen is comfortabel en zacht in het dragen maar ook sterk en duurzaam.

Linnen is vocht absorberend, het kan 20% van het eigen gewicht opnemen aan vocht, daarna gaat het pas vochtig aanvoelen hierdoor draagt het heerlijk koel in de zomer.

Gekleurd linnen is kleurecht en is makkelijk te wassen.

Linnen pluist niet maar kreukt snel.

Hoe was ik linnen?

Volg altijd de aanwijzingen op het label van het garen. Linnen is makkelijk wasbaar maar gebruik geen bleekmiddel op gekleurd linnen. Linnen leg je het best te drogen en strijk je eventueel als het nog licht vochtig is. Gebruik bij hard water een wasverzachter, vooral bij donkere kleuren om een waas van kalk te voorkomen.

Garens met linnen

Linnen wordt meestal in combinatie met een ander materiaal gebruikt. 

Linarte van Lana Grossa

Lana Grossa Linarte

Linarte van Lana Grossa is een heerlijk zacht basis zomergaren. Het is een zogenaamd kettinggaren waardoor het veel volume heeft, maar in verhouding met andere garens licht is en een langere looplengte heeft.

Lana Grossa Linarte voelt en glanst als zijde.

Alb Lino van Schoppel-Wolle

Schoppel-Wolle Alb Lino

Alb Lino van Schoppel Wolle. De lamswol voor deze wol komt uit de Zwabische Jura, vlakbij de fabriek van Schoppel Wolle en de gebleekte linnen komt uit Frankrijk.

Deze wol heeft een hele mooie natuurlijke uitstraling door de lichtere linnenvezels. De linnen geeft genoeg stevigheid om er sokken mee te breien, maar is wel minder sterk dan Polyamide.