Lacegarens

Wat is nou eigenlijk een lacegaren? Lace is het Engelse woord voor kant en voor het lace- of kantbreien zijn speciale garens ontwikkeld. Over het algemeen zijn dit dunne garens die vaak met een veel dikkere naald gebreid of gehaakt worden dan je in eerste instantie zou verwachten. Hierdoor ontstaat er een mooi opengewerkt patroon.
Gehaakte kantsjaal van Malabrigo Lace
Een lacegaren heeft doorgaans een heel lange looplengte in verhouding tot het gewicht. Afhankelijk van de structuur hebben lacegarens vaak wel 500 tot meer dan 1000 meter looplengte op 100 gram. De meeste lacegarens, in ieder geval de lacegarens van Dol-op-Wol, zijn garens van hoogwaardige materialen en van een goede kwaliteit. 
Omdat je vaak maar één streng of bol nodig hebt en het resultaat veel mooier wordt met een mooie kwaliteit garen is het zeker de iets hogere prijs waard.

Soorten lacegarens

Er zijn verschillende soorten lacegarens. Dol-op-Wol biedt een ruime keus aan lacegarens voor ieder project.

Licht pluizige lacegarens

Deze garens zijn vaak een mix van zijde of een ander materiaal dat sterkte geeft en een zachte wolsoort zoals mohair. De mohair of andere zachte wolsoort geeft een softe look en dat voelt ook zo. Dit soort garens wordt veel gebruikt in patronen waarbij het resultaat er heel luchtig uit moet zien, maar waarbij niet ieder detail even strak hoeft uit te komen omdat de pluizige of softe look de detaillering minder scherp maakt. Filati Breimode 61 modell-37.jpg

Één van de bekendste licht pluizige lacegarens is de Silkhair van Lana Grossa. De Silkhair is een mooie mix van zijde en mohair. Vergelijkbare garens worden ook door andere fabrikanten gemaakt. Wij hebben voor de Silkhair van Lana Grossa gekozen omdat deze een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding heeft. 

Dit soort garens kan ook heel goed gebruikt voor mooie luchtige kantsjaals of stola's maar leent zicht ook prima voor luchtige, zomerse vestjes of truitjes. 

 

Enkeldraads of singleply lacegarens

De dunste lacegarens zijn vaak enkeldraads of singleply. Deze garens laten de details van de soms ingewikkelde kantpatronen het best uitkomen. De Malabrigo Lace, Schoppel-Wolle Laceball en Laceball 100 zijn hier mooie voorbeelden van. Dit zijn stuk voor stuk prachtige garens waarmee je heerlijk breit of haakt en waarmee je prachtige creaties kunt maken.

2-draads of 2-ply lacegarens

De steken van deze lacegarens vullen zichzelf, in bijvoorbeeld tricotsteek, net iets beter op als de single ply lacegarens en worden daarom veel gebruikt in patronen waarbij een normaal stekenbeeld wordt afgewisseld met Lace of kant elementen. 

Lacepatronen

Op Ravelry, de grootste brei- en haakcommunity op internet, staan duizenden patronen van prachtige kantsjaals, omslagdoeken en alles wat je maar kunt bedenken. Neem eens een kijkje en we adviseren je graag welk Lacegaren je het best voor jouw project kunt gebruiken!