Katoen met toevoegingen

In het voorjaar en zomer wordt er veel met katoen gehaakt en gebreid. Katoen draagt lekker en ademt goed. Veel mensen dragen daarom in de zomer graag 100% katoenen kleding. Toch breit niet iedereen graag met katoen omdat het, in vergelijking met wol, minder rekbaar is, minder vormvast en iets zwaarder is.

Verschillende fabrikanten, en met name Lana Grossa, produceren daarom garens die voor het grootste deel uit katoen bestaan, maar waarbij verschillende kunstmatige vezels toegevoegd worden om de eigenschappen van het garen positief te beïnvloeden. 

Polyamide voor vormvastheid

In verschillende zomergarens wordt er polyamide, ofwel nylon, gebruikt om het brei of haakwerk vormvaster te maken. 

De polyamide in deze garens zorgt ervoor dat het brei of haakwerk goed in model blijft. Doordat deze garens kettinggarens zijn, hebben ze een lange looplengte en draagt het lekker licht.

Elite/Elastan voor elasticiteit

Omdat traditionele katoenen garens wat stug zijn om mee te werken, wordt er vaak elité of elastan toegevoegd om ze elastischer te maken. Een voorbeeld is de Lana Grossa Elastico,

Deze garens zijn veel elastischer dan gewone katoen en breien daardoor netjes en regelmatig op. Bijkomend voordeel is ook dat ze beter in vorm blijven dan standaard katoenen garens.

Katoen in combinatie met acryl

In veel zomergarens wordt een combinatie van katoen en acryl gebruikt. Dit kan om meerdere redenen gedaan zijn. Waar in verschillende wol-acrylmixen vaak acryl wordt toegevoegd om de prijs te drukken, gebeurt dan bij katoen minder omdat katoen een goedkopere grondstof is dan wol. 

Acryl voor zachtheid

Acrylvezels zijn er in verschillende kwaliteiten. Een goede kwaliteit acryl kan net zo zacht aanvoelen als een zachte wolsoort. In veel zomergarens wordt om die reden acryl gebruikt. 

Acryl voor vormvastheid

Katoen-acrylmixen zijn in het algemeen ook vormvaster dan de 100% katoenen garens. 

1.jpg