Hoe lees je een garenwikkel?

Op een garenwikkel staat heel veel informatie die je een flink eind op weg kan helpen bij je keuze voor jouw project. Maar wat betekenen al die pictogrammen nou eigenlijk?
Op een garenwikkel staan de volgende zaken altijd vermeld:
  • Samenstelling van het garen, zoals wol, katoen, acryl etc.garenwikkel
  • Aanbevolen naalddikte om het garen mee te verwerken.
  • Looplengte en gewicht
  • Was, droog en strijkinstructies
  • Kleurnummer en partijnummer (ook wel verfbadnummer)
  • Stekenverhouding op 10 x 10 cm.

Stekenverhouding

Het meest belangrijk is de stekenverhouding, in dit geval het plaatje rechtsonder.
Hieruit maak je op dat dit garen een stekenverhouding van 23 steken en 28 toeren heeft. Dit betekent dat als je een lapje van 10 x 10 cm breit en je gaat het natellen, je precies 23 steken op 10 cm breedte hebt en 28 toeren voor 10 cm lengte. Maak wel altijd een proeflapje, want iedereen heeft een andere hand van breien

Aanbevolen naalddikte

Samen met de stekenverhouding is de aanbevolen naalddikte van belang. Als je bijvoorbeeld een vervangend garen zoekt en je de juiste stekenverhouding gevonden hebt, kijk je naar de naalddikte op het etiket. Je gebruikt dus die specifieke naalddikte om de stekenverhouding te krijgen die op het etiket staat aangegeven. Het kan dus zijn dat je een andere naalddikte moet gebruiken dan je patroon aangeeft als je een vervangend garen wilt gebruiken om de juiste stekenverhouding te krijgen. Het ene garen geeft 20 steken op 10 cm op een naald 5, een ander garen doet dat al op een pen 4. 

Looplengte en gewicht 

Ook belangrijk bij het zoeken naar een vervangen garen is de looplengte.  Niet elke bol van 50 gram heeft evenveel meters lengte. Als je bijvoorbeeld 10 bollen van een gaen nodig hebt met een looplengte van 92 meter en je vervangende garen heeft maar 80 meter op een bol van 50 gram dan heb je van het vervangende garen meer bollen nodig. 
Je kunt dit als volgt uitrekenen; 10 x 92 meter = 920 meter. 920 : 80 meter = 11,5 bollen en is dus 12 bollen.
Let op dit geldt alleen als je dezelfde stekenverhouding hebt en dezelfde aanbevolen naalddikte.

Kleurnummer en partij/verfbadnummer

Het kleurnummer geeft aan welke kleur je gebruikt maar nog belangrijker is daarbij het verfbadnummer of partijnummer. Dit nummer geeft aan van welke partij of welk verfbad het garen komt. Belangrijk is dat je als je garen aanschaft, alles van hetzelfde verfbad neemt omdat er anders mogelijk kleurverschil kan optreden. 
Tot slot vind je hieronder nog een overzicht van alle was, strijk en droogsymbolen.
wasinstructie