Breien met verschillende verfbaden

Elk product dat een kleurtje krijgt wordt in een partij geverfd. Een kleur die lang in de mode blijft, zal in meerdere partijen ofwel verfbaden geverfd worden. Als er een nieuw verfbad gemaakt wordt van die kleur zal het zeer waarschijnlijk iets verschillen met het vorige. Het verschil kan soms heel subtiel zijn, maar het kan ook behoorlijk afwijken zodat je bijna een andere kleur krijgt. 
verschillende verfbaden

Wat kun je doen als je garen niet allemaal van hetzelfde verfbad is?

Heb je onverwacht toch te weinig garen voor je project en kun je niet meer aan hetzelfde verfbad komen? Geen nood je hoeft je werk niet meteen weer uit te halen of weg te gooien. 
Er zijn namelijk nog een aantal opties om verder te werken met een ander verfbad.
  1. Begin met de bol van het andere verfbad bij een ander deel van je project. Bijvoorbeeld de kraag of mouwen of de biezen van je trui of vest.
  2. Werk je in je project met meerdere kleuren in strepen? Dan kun je bij de overgang tussen de verschillende kleuren gerust een ander verfbad aanhechten
  3. Als je in verschillende brei of haaksteken werkt kun je de bol van het nieuwe verfbad aanhechten op de plek waar je van steek wisselt. Door het reliëfverschil in de steken zie je een mogelijk kleurverschil veel minder.
  4. Heb je een project in één geheel en in een effen kleur en werk je bovendien niet met verschillende steken? Dan kun je de overgang tussen de verschillende verfbaden wat verzachten door je laatste bol van het oorspronkelijke verfbad niet helemaal op te breien. Je breit dan met je nieuwe verfbad twee toeren en schakelt dan weer over op het oude verbad. Dit herhaal je 5 tot 6 maal voordat je volledig overschakelt naar het nieuwe verfbad. De overgang wordt hierdoor veel geleidelijker en minder opvallend.