Wat is blocken of opspannen en waarom wordt dit gedaan?

Blocken is een ander woord voor het opspannen van je brei of haakwerk. Dit doe je om kleine onregelmatigheden, door bijvoorbeeld spanningsverschil in je steken, minder zichtbaar te maken of om een kantpatroon beter 'open' te krijgen. Ook zorgt het blocken van je werk ervoor dat je het in de juiste vorm of afmetingen kunt modelleren.
De manier waarop je iets blocked wordt bepaald door het soort project dat je gemaakt hebt. 
Voor bijvoorbeeld een in tricotsteek gebreide trui kun je volstaan door de afzonderlijke delen tussen vochtige handdoeken te leggen en op deze manier te laten drogen. Voor een project dat meer opgespannen dient te worden zoals een kantpatroon of ander luchtig gebreid of gehaakt project is het beter om het daadwerkelijk onder spanning op te laten drogen.

Hoe block je je werk?opspannen of blocken

Je begint met het spoelen van je project in handlauw water waarbij je eventueel een drupje Eucalan toevoegt. Toevoegen van Eucalan heeft alleen zin bij wol of andere dierlijke vezels. De Eucalan maakt je vezels soepel en zacht door de toevoeging van lanoline waardoor je steken nog beter in de juiste vorm gaan liggen. 
Knijp het water uit je project, niet wringen, en rol het vervolgens in een dikke handdoek. Nu kun je het overtollige vocht er stevig uitdrukken, de handdoek neemt het dit vocht op deze manier makkelijk op.

Nu begint het echte blocken.

Blocken is dus eigenlijk niets anders dan je werk in de juiste vorm modelleren en eventueel vastspelden zodat het in die vorm kan opdrogen.
Je gebruikt hiervoor een vlakke ondergrond waar je speciale blockingspelden in kunt prikken zoals een matras of bijvoorbeeld KnitPro blocking mats. Let op dat je spelden gebruikt die niet roesten, je speldt je werk immers in vochtige toestand vast. Gebruik altijd een meetlint om ervoor te zorgen dat je werk overal de gewenste lengte en/of breedte krijgt.
Bij lange projecten zoals een sjaal of omslagdoek, kun je eventueel KnitPro blocking wires gebruiken. Dit zijn lange pennen die je door de zijkanten van je lange zijden kunt rijgen en met enkele spelden vastspeldt op de juiste afmeting. Je hoeft dan minder spelden te gebruiken en het blocken gaat op die manier een stuk sneller.
Je speldt je werk dus nauwkeurig vast in exact de vorm of afmetingen die jij voor ogen hebt. Nu is het zaak om geduld te hebben. Je project moet echt helemaal droog zijn voordat je de spelden verwijdert, ook niet even kijken hoe het er zonder speld uit ziet omdat de vorm pas definitief is als je werk echt kurkdroog is.