Alpaca

Alpaca wol is afkomstig van de alpaca, familie van de lama. Alpaca vezels zijn superzacht, sterk en duurzaam. Alpaca wol behoort tot de meest luxe wolsoorten die er bestaan en wordt vergeleken met mohair en kasjmier.

Alpaca

Allergisch voor schapenwol?

Probeer dan eens alpacawol. Alpaca wol lijkt op schapenwol maar is warmer en bevat van nature geen lanoline waardoor het hypoallergeen is. De fijnheid van de haren (16 micron vanaf de eerste schering van een babyalpaca tot 25 micron van volwassen dieren) zorgt ervoor dat deze wol niet als kriebelwol wordt ervaren. Voor mensen met een allergie voor lanoline en voor mensen die erg gevoelig zijn voor kriebelwol (zelfs de allergevoeligste babyhuidjes) is deze wolsoort dus ideaal.

Eigenschappen

Alpaca is van nature lichtgewicht, waterafstotend, brandwerend en warmte regulerend. De wol is uniek vanwege haar semi-holle vezel. Alpaca’s hebben zich in de loop van duizenden jaren ontwikkeld om zichzelf tegen extreme temperaturen in het Andes gebergte te beschermen. Op hoogtes tot bijna 5.000 meter kan het extreem koud zijn in de winter en extreem warm in de zomer. De lichte wol past zich aan de lichaamstemperatuur aan en heeft de unieke eigenschap om je warm te houden in de winter en koel in de zomer.

Waarvoor geschikt?

Afhankelijk van de twijning en dikte is alpacawol geschikt voor verschillende projecten. Alpacawol heeft veel volume waardoor grotere projecten eerder de neiging hebben om wat uit te hangen. Dit kun je tegengaan door een kleinere pendikte te gebruiken waardoor je grotere breiwerk wat vaster van structuur wordt.

Hoe was ik Alpacawol?

Alpacawol zal net als schapenwol vervilten wanneer het verkeerd gewassen wordt. Was je projecten gemaakt van Alpaca daarom ook altijd met de hand met een vloeibaar wolwasmiddel.