Acryl

Wat is Acryl en waar komt het vandaan?

Acryl is een sterke, zachte vezel die veel op wol lijkt. Acryl is een synthetische vezel, die wordt verkregen uit polymerisatie van acrylonitril. Polyacryl vormt lange lineaire moleculen, die zeer geschikt zijn voor gebruik als (textiel)vezel.

Wat zijn de eigenschappen van Acryl?

Acryl isoleert de warmte goed, zelfs beter dan wol maar daarentegen kan het nauwelijks vocht opnemen. Je ervaart snel een broeierig gevoel en zult sneller luchtjes ruiken.

De acrylvezel is goed bestand tegen licht en is zeer kleurvast. Kleuren zullen niet snel vervagen of verweren. Doordat acryl een synthetische vezel is hebben bacteriën en schimmels geen invloed op acryl.

De slijtvastheid van acryl is lager dan die van andere synthetische materialen, maar wel groter dan die van wol en ongeveer gelijk aan die van katoen.

Acryl is makkelijk wasbaar in de wasmachine. Hoewel het niet krimpt, kan acryl niet te heet gewassen worden, niet in de felle zon worden gedroogd en ook niet in de droger.

Acryl is relatief goedkoop te produceren, maar niet duurzaam.

Acryl smelt als het vlam vat en is daardoor minder brandveilig.

Huidirritatie

Synthetisch kan negatief klinken, maar dat is niet altijd terecht. Er worden voortdurend nieuwe materialen ontwikkeld en het draagcomfort van deze vezels is vaak heel goed. Toch kunnen sommige mensen last krijgen van bepaalde synthetische vezels. Dat komt vaak omdat vocht dat vrijkomt door transpireren niet altijd goed wordt opgenomen door deze vezels, waardoor huidirritatie kan ontstaan. Hierdoor kunnen rode plekken, jeuk, bultjes of eczeem voorkomen. Het is in dat geval beter geen synthetische vezels te dragen. Mensen die overmatig transpireren kunnen vaak beter natuurlijke vezels zoals katoen en linnen dragen.

Schachenmayr Bravo Big Phildar Phil Charly

Twee voorbeelden uit de collectie van Dol-op-Wol.