Categorieën

Nieuws en informatie

Aanbiedingen

Milieuvriendelijke garens

Op onze website kun je met behulp van de filters milieuvriendelijke garens selecteren en die garens zijn ook allemaal voorzien van dit logo:

Milieuvriendelijk

Wat betekent dit logo nu precies? Er zijn veel gradaties in milieuvriendelijkheid en als we alle varianten een eigen symbool geven, wordt het niet erg veel duidelijker. Alle garens die dit logo bij de garenbeschrijving hebben staan, zijn in de één of andere vorm milieuvriendelijker dan andere. 

Een overzicht van al onze milieuvriendelijke garens vind je hier

Er zijn verschillende officiële certificeringen voor milieuvriendelijke garens.

OEKO-TEX

OEKO-TEX is eigenlijk niet één certificering, maar er zijn ook hier weer verschillende gradaties in milieuvriendelijkheid. De meeste garens waarbij vermeld wordt dat ze volgens de OEKO-TEX standaard worden geverfd, worden geverfd zonder zware metalen of andere vervuilende chemische stoffen.

Ook de superwash behandeling van wol kan volgens OEKO-TEX standaarden. Dit is met zo weinig mogelijk schadelijke stoffen.

Voor meer informatie, bezoek de website van OEKO-TEX

GOTS

Global Organic Textile Standard (GOTS) is een standaard voor biologische/ecologische textiel (en dus ook wol en katoen) waarbij de hele produktieketen moet voldoen aan hoge milieuvriendelijke standaarden. Het gaat hierbij vooral om de gebruikte vezels.

Voor meer informatie, bezoek de website van GOTS

Er zijn maar weinig producenten van wol en katoen die aan alle vereisten voldoen. Dat betekent niet altijd dat de garens niet milieuvriendelijk zijn. Veel kleine producenten doen erg hun best om milieuvriendelijke garens te maken, maar voor hen is het vaak te kostbaar om alles te laten certificeren.

We zien dat steeds meer producenten zich bewust worden van het belang van een diervriendelijke produktie van wol. Zeker omdat er de laatste jaren een aantal keer wat negatieve berichten in de media zijn gekomen.

Malabrigo

Malabrigo's superwash proces is OEKO-TEX gecertificeerd.  Malabrigo geeft op hun eigen website aan dat ze op een milieuvriendelijke en sociale manier ondernemen. Malabrigo heeft ook haar eigen schapen die allemaal op diervriendelijke wijze gehouden worden. Bekijk hieronder de video waarin de schapen geschoren worden.

Schoppel-Wolle

Schoppel-Wolle haalt sinds kort al haar merinowol uit Patagonië, waar zij zelf de controle hebben op de manier waarop er met de schapen wordt omgegaan. Nog niet alle garens zijn gecertificeerd, maar wel met aandacht voor de schapen.

Schoppel Wolle Reggae Ombré Miss Wool Lace Ball 100

Schoppel Wolle heeft met de Bio Merinos haar eerste GOTS gecertificeerde garen op de markt gebracht.

Schoppel Wolle Bio Merinos

Dit bestaat uit 95% gecertificeerd biologische Merinowol en 5% Frans linnen.

Lana Grossa

Lana Grossa heeft een andere aanpak gekozen. Zij hebben een speciale lijn met milieuvriendelijke garens op de markt gebracht. Dat is de Linea Pura lijn. De garens uit deze serie worden allemaal op milieuvriendelijke wijze gemaakt. Momenteel heeft Lana Grossa alleen zomergarens met organische katoen en katoen en zijdemixen in het assortiment.

Il Puro